Nieuws

 NPCF houdt enquete23-6-2008
Geef hier uw mening

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) start vandaag via haar website http://www.consumentendezorg.nl/ een meldactie over het zogenaamde preferentiebeleid. Aanleiding vormen de acties die een deel van de apothekers vandaag zijn gestart.


Het preferentiebeleid brengt met zich mee dat zorgverzekeraars bij een aantal geneesmiddelen voortaan alleen nog goedkope varianten vergoeden. De werkzame stof van deze medicijnen is hetzelfde, de veiligheid is gegarandeerd alleen kan de vorm of kleur afwijken van de medicijnen die mensen gewend zijn.

Volgens Atie Schipaanboord, adjunct-directeur van de NPCF, wil haar organisatie weten hoe zorgconsumenten over het preferentiebeleid denken en hoe ze dat ervaren. “De hoge kosten in de zorg vindt iedereen zorgwekkend. Daarom staan wij in beginsel achter het preferentiebeleid. Door middel van deze actie willen wij achterhalen of mensen het beleid begrijpen, of ze het ondersteunen en of ze door hun zorgverzekeraars en apothekers goed zijn geïnformeerd.”

Ondanks dat de NPCF het preferentiebeleid ondersteunt is de vragenlijst neutraal opgesteld. Schipaanboord: “Wij willen de zorgconsumenten een stem geven. Het gaat uiteindelijk om hun belang. Met de uitkomsten kunnen wij zorgverzekeraars en apothekers o.a. informeren over de kwaliteit van hun informatie. Ook zal de enquête duidelijk maken hoe mensen tegen het preferentiebeleid aankijken.”

Over de acties van een deel van de apothekers zegt Atie Schipaanboord dat ze die niet adequaat vindt. “Als de apothekers het niet eens zijn over het gevoerde beleid moeten ze dat uitvechten met de zorgverzekeraars en de overheid. Het gaat niet aan om actie te voeren op een manier waar patiënten hinder van ondervinden. Zij gaan niet over het beleid.”
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!