Nieuws

 Meerkosten bij ziekte of handicap 2500 euro12-11-2007
Meerkosten bij ziekte of handicap 2500 euro

Iemand met een chronische ziekte of handicap geeft per jaar gemiddeld 2500 euro extra uit. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nibud en iRv hebben verricht in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad).


 
Ruim duizend mensen met veel voorkomende aandoeningen en beperkingen hebben aan het onderzoek meegedaan. Driekwart van de betrokken huishoudens heeft meerkosten ten gevolge van de ziekte of handicap. Bij een meerderjarige ziekte of handicap bedragen die meerkosten gemiddeld 2.496 euro per jaar. Bij een minderjarige 2076 euro.

46% komt niet rond
Het bijzondere van het onderzoek is dat er voor het eerst naar de volle breedte van de meerkosten van mensen met een beperking is gekeken. Zoals: (niet-vergoede) ziektekosten, vrijetijdsbesteding, levensonderhoud, onderhoud van het huis en vervoer. Verder is ook naar het besteedbaar inkomen gevraagd. 46% van de huishoudens komt niet rond. Ze spreken spaargeld aan of maken schulden.

Schaf BU-regeling niet af!
De CG-Raad overhandigt het onderzoeksrapport maandag 12 november om 10.55 uur aan de leden van de vaste kamercommissie van Financiën. Dit gebeurt voor de behandeling van het Belastingplan 2008. In het belastingplan staat dat per 1 januari 2009 de fiscale regeling Buitengewone Uitgaven wordt geschrapt, terwijl nog niet duidelijk is wat de nieuwe regeling voor meerkosten gaat worden.
De CG-Raad vindt dit onverantwoord, gezien de hoogte van de meerkosten die uit het onderzoek naar voren komt. “Misschien komt de nieuwe regeling niet op tijd af, ” zegt directeur Ad Poppelaars van de CG-Raad. “Honderdduizenden chronisch zieken en gehandicapten zullen daar financieel zwaar onder lijden. Dus zeggen wij: schaf de oude regeling nog niet af of zorg op z’n minst voor een goede vangnetconstructie.” 

De overhandiging van het onderzoek vindt plaats in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw.
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!