Nieuws

 PvdA wil parkeren gehandicapten gemakkelijker maken15-11-2006
PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken heeft een plan gelanceerd om een einde te maken aan de verwarring rond het parkeren voor gehandicapten.
Marjo van Dijken, woordvoerder chronisch zieken en gehandicapten van de Partij van de Arbeid, is erg blij met de aandacht die het verkiezingsprogramma heeft voor mensen met een handicap. De CG-Raad (chronisch zieken en gehandicaptenraad) heeft in een vergelijking ook haar waardering voor het programma uitgesproken. De tien punten waar de PvdA de komende vier jaar voor mensen met een handicap aan wil werken zijn bijeengebracht in een boekje. Om meteen de daad bij het woord te voegen heeft Marjo van Dijken een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Hiermee wordt het mogelijk om met een gehandicaptenparkeerkaart op openbare parkeerplaatsen gratis en onbeperkt te parkeren.

Mensen die zeer slecht ter been zijn kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Sinds 2001 is dit een Europese kaart die in alle landen van de Europese Unie te gebruiken is. Maar bij gebruik in Nederland moet je uitkijken, want alle gemeenten hanteren hun eigen regels. In sommige gemeenten moet je altijd betalen, vaak bij automaten die voor mensen in een rolstoel moeilijk te bedienen zijn. In andere gemeenten hoef je niet te betalen, maar mag je maar een bepaald aantal uren parkeren. Dit kun je ter plekke vaak niet ontdekken. Tegelijk moet op steeds meer plekken betaald worden voor parkeren, ook in woonwijken waar je bij elkaar op bezoek gaat.

De Partij van de Arbeid vindt dat het mensen met een handicap niet lastig gemaakt moet worden door onhandige parkeerautomaten en een extra gang naar de meter. Om zekerheid te geven dat dit in alle Nederlandse gemeenten geldt, stelt Marjo van Dijken een wijziging van de Gemeentewet voor die gebruikers van een Europese gehandicaptenparkeerkaart vrijstelt van parkeerbelasting. Dit is niet bedoeld als inkomensondersteunende maatregel, maar zal door betrokkenen ook niet zo gevoeld worden. Voor het aanvragen van de parkeerkaart gelden in de meeste gemeentes kostendekkende leges, onder andere voor de medische keuring die nodig is. Een besparing zal het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart daardoor niet snel opleveren, gemak des te meer.
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!