Nieuws

 Second opinion ja of nee?9-7-2015


Rotterdam, 09 juli 2015 – Vandaag start Public Eyes samen met de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR ’de Wervelkolom’) en Best Doctors een enquête naar de ervaringen met een second opinion oftewel een tweede mening in de zorg. Een second opinion is niet altijd vanzelfsprekend blijkt uit de gegevens van zorgverzekeraars en Best Doctors, een  organisatie met een wereldwijd netwerk van artsen die second opinions verzorgt. Via deze link kunnen mensen met rugklachten een korte online vragenlijst  invullen. Zo krijgt men inzicht in de reden waarom een second opinion wel of niet wordt aangevraagd,  wat de ervaringen zijn  en ook of men voldoende op de hoogte is van de mogelijkheden voor het aanvragen van een tweede mening.  “Met de input kunnen we mensen beter informeren en adviseren,” aldus Leen Voogt van de NVVR. Vooral op het gebied van wervelkolomproblemen (met name rugklachten) is er veel behoefte aan een second opinion over de diagnose of behandeling.
 
Het aanvragen van een second opinion is in Nederland bij wet geregeld. Het Zorg Instituut Nederland (ZIN) heeft begin van dit jaar een rapport uitgebracht met de volgende conclusie: “Het aanvragen van een second opinion is een recht, zoals afgeleid uit de WGBO(Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst) en opgenomen in de modelregeling arts-patiënt. Second opinions kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de zorg en gepast gebruik van behandelingen. Ze kunnen leiden tot wijziging van diagnose en/of behandeling en zorgen voor een significante verbetering van de patiënttevredenheid”.[1]
 
Leen Voogt, voorzitter van de NVVR: “ Als we beter weten wat mensen in de praktijk beweegt om een second opinion aan te vragen of wat de barrières zijn, kunnen we de informatie hierover beter af stemmen.
Via deze link is de vragenlijst toegankelijk. De vragen zijn binnen 5 minuten anoniem te beantwoorden. De vragenlijst is ook via de smartphone en tablet goed te bereiken en loopt t/m 31 augustus. De resultaten zullen in het najaar bekend worden gemaakt.
 
 
Over de NVVR – www.nvvr.nl

De NVVR 'de Wervelkolom' is een patiëntenvereniging welke zich inzet voor de belangen van mensen met wervelkolomproblemen, in de ruimste zin van het woord.
Wat doet de NVVR?
  • verzorgt vier maal per jaar het ledenblad Wervelwind, met daarin leuke en interessante artikelen.
  • organiseert  jaarlijks een landelijke  contactdag (waarin opgenomen de ALV)
  • biedt telefonisch lotgenotencontact via onze Infolijn Wervelkolom.
  • organiseert inloopuren met als thema ‘Schuif eens aan bij een lotgenoot’.
  • complexe juridische- of medische vragen van leden kunnen voorgelegd worden aan een lid van onze Raad van Advies.
  • heeft een uitgebreide informatieve website
  • werkt mee aan richtlijnontwikkeling
werkt (e)mee aan projecten zoals Zicht op Pijn, Arbeidsparticipatie, Ervaringskennis etc
 
Over Best Doctors - www.nl.bestdoctors.com
Best Doctors werd in 1989 opgericht door een groep artsen van Harvard Business School en is de verbindende schakel tussen patiënten en ’s werelds beste medisch deskundigen.
Uitgangspunt is het stellen van een volledige en complete diagnose voor individuele leden, om zo te komen tot het beste behandelplan. Al meer dan 20 jaar worden artsen over de hele wereld gevraagd, wie in hun ogen de toonaangevende specialisten binnen het vak zijn. Inmiddels bestaat de database uit ruim 53.000 experts, verdeeld over meer dan 450 specialismen en subspecialismen.
 
 
 
[1] Rapport Zorginstituut Second opinion in de Zorgverzekeringswet
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!