Nieuws

 Release DVD Verdraaid lastig …als je scoliose hebt8-10-2011
Release DVD

‘Verdraaid lastig …als je scoliose hebt‘

Voorlichting over scoliose aan jongeren nu op DVD.
DVD met scoliosevoorlichting gemaakt voor en door jongeren.
 

Den Haag, 6 oktober 2011

Op 8 oktober 2011 wordt het eerste exemplaar van de door de Vereniging van scoliosepatiënten gerealiseerde DVD ‘Verdraaid lastig…als je scoliose hebt’ uitgereikt tijdens de jubileumdag van de vereniging in de ReeHorst in Ede. Deze unieke DVD is specifiek gericht op jongeren met scoliose. De DVD staat boordevol informatie over wat scoliose is, hoe het wordt behandeld en vooral over hoe het is om een scoliose te hebben. Oefeningen moeten doen, een brace dragen en misschien geopereerd worden; wat komt daar allemaal bij kijken en gaat dat allemaal wel lukken? De jongeren op ‘Verdraaid lastig’ vertellen daarover op de DVD en geven tips. Ook ouders, hulpverleners, leerkrachten en vrienden komen aan het woord. ‘Verdraaid lastig’ of niet, het helpt als je anderen laat zien hoe het is om scoliose te hebben. Deze DVD is een must voor patiënten en professionals en geeft een grote en innovatieve impuls aan voorlichting over scoliose.

Circa drie jaar geleden startte de vereniging een project om de voorlichting over scoliose aan jongeren een extra dimensie te geven. Met Bernard Neuhaus van Frame Mediaprodukties als producent en Nel Kleverlaan als regisseur is een DVD gerealiseerd die tegemoet komt aan de wens van veel ouders en patiënten. De DVD is gericht op jongeren met een idiopathische scoliose (d.w.z. oorzaak onbekend) en heeft een unieke styling en sfeer. Informatie en beleving worden op uitstekende wijze gemixt en door de menustructuur kan de kijker voortdurend keuzes maken.

Een groot aantal jongeren met scoliose heeft aan de DVD ‘Verdraaid lastig’ meegewerkt.  Zij geven inzicht in de manier waarop zij omgaan met hun aandoening, de oefeningen, een brace of operatie. In drie korte filmpjes vertellen behandelaars over de achtergrond van de behandelmethoden. Ook hulptroepen zoals broers, zussen, ouders, vrienden en leerkrachten komen aan het woord. Informatie over wat scoliose is en wat de Vereniging voor scoliosepatiënten en andere betrokkenen kan betekenen completeren de DVD.

Niet alleen voor patiënten en ouders is deze DVD interessant. De DVD is ook voor professionals en behandelaars van belang. Zij krijgen immers op unieke wijze inzicht in de beleving van de scoliosepatiënt en kunnen de DVD gebruiken als hulpmiddel bij kennisoverdracht en de begeleiding van patiënten. Tenslotte kan de DVD worden gebruikt als ondersteuning bij spreekbeurten op scholen.

Henk Buter, voorzitter van de vereniging, zegt: “De vereniging heeft een grote prestatie geleverd door met haar vrijwilligers het initiatief te nemen voor het realiseren van zo’n goede DVD. Voorlichting krijgt hiermee een nieuwe dimensie en we hopen hiermee jongeren met scoliose en hun ouders nog beter te kunnen voorlichten en ondersteunen.”

Een paar reacties:
Dhr. dr. F.R.A.J. de Meulemeester, orthopedisch chirurg: “Dit is een vakkundig gemaakte DVD met een uitstekende inhoud en sfeer, die in een zeer grote behoefte bij zowel patiënten, ouders als behandelaars voorziet.”

Mevr. M. Hoorn, moeder van een scoliosepatiënt: “Deze jongeren hebben echt power om zich zo in te zetten voor het maken van deze DVD. Daar hebben scoliosepatiënten echt iets aan. Ik vind het een pareltje!

Mevr. D. Pels, fysiotherapeut en manager gezondheidsbevordering en preventie: “Wat een mooie en goed gemaakte DVD met een goede mix van informatie en beleving. Onmisbaar voor jongeren met scoliose en hun omgeving.

Vanaf 16 oktober 2011 is de DVD verkrijgbaar in de webshop op http://www.scoliose.nl/
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!