Nieuws

 Franse prijs voor onderzoeker UMC Utrecht18-12-2006
Prof. dr. René Castelein ontvangt op 8 december van de Franse Cotrel Stichting een prijs voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar idiopathische scoliose, een verkromming van de rug bij kinderen in de puberteit. Castelein is hoofd van de afdeling orthopaedische chirurgie van het UMC Utrecht. De prijs is een onderzoekssubsidie van 25.000 euro en is onderdeel van het programma van de Cotrel Stichting om nieuwe behandelingen voor idiopathische scoliose te stimuleren. Hij ontvangt de prijs mede namens onderzoeker Jan Willem Kouwenhoven en de rest van zijn onderzoeksgroep.

Idiopathische scoliose is een ernstige verkromming van de wervelkolom die kinderen in de groei treft en waarvan de oorzaak onbekend is. Over het algemeen gaat het om gezonde kinderen, meestal meisjes, die tijdens de groeispurt in de puberteit in korte tijd een lelijke en ongezonde kromming van de rug krijgen. Problemen met de rug, maar ook met het hart en de longen kunnen hiervan het gevolg zijn. De bochten in de wervelkolom hebben vrijwel altijd dezelfde typisch vorm, richting en draaiing. Uit onderzoek van de groep van Castelein blijkt dat ook gezonde mensen deze draaiing hebben, maar dan in veel mindere mate. Daarom is bij patiënten de afwijking gelijkvormig.
Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot behandelingen die de scoliose al in een vroeg stadium bestrijden. Wellicht hoeft de huidige ingrijpende therapie dan minder ingezet te worden. Daarbij moet een kind in de groei jaren een corset dragen, of wordt via een grote en invaliderende operatie de wervelkolom van de patiënt met schroeven en haken vastgezet aan lange titanium staven.

De prijs wordt uitgereikt in het ‘Palais de l’Institut Francais’ in Parijs en er zal een vertegen­woordiger van de Nederlandse Ambassade aanwezig zijn.
 
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!