Nieuws

 Patiënt functioneert redelijk goed na wervelfractuur25-10-2008
Patiënten bereiken een redelijk goed functioneel resultaat na een wervelfractuur als zij daarna een corset gebruiken. Een operatieve behandeling waarbij schroeven worden geplaatst, geeft hetzelfde resultaat.

Promovendus Richard Post onderzocht het functioneel resultaat van behandeling met een corset of met een operatieve behandeling. In zijn onderzoek ging hij na in hoeverre de patieënten pijn, stijfheid en vermoeidheid ervaren in hun dagelijks leven, en of zij kunnen terugkeren in het arbeidsproces of hun hobby’s weer kunnen beoefenen.

Uit zijn onderzoek blijkt dat patiënten doorgaans een redelijk goed functioneel resultaat bereiken na een wervelfractuur. Patiënten die een corset aangemeten kregen, blijken na tien jaar op hetzelfde niveau te blijven als vier jaar na de fractuur. Er treedt dus geen verdere verslechtering op. Post keek tevens welke behandeling het beste resultaat biedt. Uit zijn analyse is gebleken dat de operatieve behandeling hetzelfde functionele resultaat geeft als het aanbrengen van een corset.

Bron(nen): Rijksuniversiteit Groningen
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!