Nieuws

 NPCF kiest voor de eerste lijn24-11-2006
“Zorg dichtbij huis, veilig en voordelig.” Zo omschreef Iris van Bennekom, directeur van de NPCF, de wensen van ‘de’ patiënt  tijdens de presentatie van NPCF’s toekomstvisie ‘Eerstelijnszorg voorop!’ op 22 november in Houten. In de visienotitie kiest de NPCF voor een geïntegreerde eerste lijn en spreekt een duidelijke voorkeur uit voor gezondheidscentra.

De gekozen aanpak stelt hoge eisen aan de zorgverleners, zorgverzekeraars, overheid en patiënten in de eerste lijn. Samenwerking, bij voorkeur onder één dak: dat is voor de NPCF het sleutelwoord voor verantwoorde eerstelijnszorg. Gezondheidscentra bieden volgens de NPCF de beste garanties voor afstemming en continuïteit.

Iris van Bennekom nodigde de aanwezigen tijdens de presentatie uit om kleur te bekennen. Tijdens een openbare stemming kregen vertegenwoordigers van de beroepsorganisaties van huisartsen en eerstelijnspsychologen, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Ministerie van VWS de gelegenheid om aan te geven welke onderwerpen ze samen met de NPCF willen oppakken. Duidelijke prioriteiten zijn het regelen van de ketenverantwoordelijkheid en meer investeren in de preventie vanuit de eerste lijn. Volgens de heer Bos, directeur Zorgverzekeraars Nederland, is er door te investeren in preventie nog een wereld te winnen.

Hoog op de wensenlijst van NPCF staat ook verbetering van service- en dienstverlening van huisartsen, onder andere ruimere openingstijden. De timing kon niet beter: recent heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zich in een bestuursverklaring uitgesproken te streven naar een grotere beschikbaarheid en bereikbaarheid van huisartsen. De NPCF grijpt de uitgestoken hand van de huisartsen van harte aan en gaat graag samen met hen en andere partijen in de eerste lijn aan de slag om het ideaalbeeld in praktijk te brengen.
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!