Nieuws

 'Verzekerde let op prijs en niet op kleine lettertjes zorgpolis'15-11-2013

NPCF waarschuwt: een goedkope polis kan je duur komen te staan

De helft van de Nederlanders weet niet wat voor zorgverzekering ze afgesloten heeft. Ook weten de meeste mensen niet wat het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is. Bij de keuze voor een zorgverzekering letten verzekerden vooral op de kosten. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Patiëntenfederatie NPCF. 44% van de deelnemers baseert de keuze op de hoogte van de verzekeringspremie, 38% let ook op de korting.

Patiëntenfederatie NPCF adviseert mensen om niet alleen naar de prijs te kijken. "Al die lage verzekeringspremies die we nu zien, lijken goed nieuws. Maar een lage prijs kan mensen duur komen te staan," waarschuwt NPCF-directeur Wilna Wind. Samen met een aantal patiëntenverenigingen heeft de NPCF een online persoonlijke checklist ontwikkeld. Wilna Wind: "Het is belangrijker dan ooit dat je eerst gaat kijken en dan pas gaat vergelijken.

Overstappen van zorgverzekering

In het onderzoek van TNS NIPO zegt 29% van de Nederlanders misschien tot zeker van zorgverzekering te veranderen. Dit is tot 1 februari 2014 mogelijk. "Zorgverzekeraars profileren zich met forse premiedalingen. Dat is positief, maar tegelijkertijd zien we de prijzen van aanvullende verzekeringen stijgen. Ook worden aanvullende pakketten versoberd. Wij adviseren mensen daarom goed op de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden te letten. Betekent een lage maandpremie ook dat je een laag eigen risico hebt? Of juist een heel hoog eigen risico? En wat betekent het voor de keuzevrijheid?", aldus NPCF-directeur Wilna Wind.

Om mensen te helpen als ze zorgverzekeringen willen vergelijken, heeft de NPCF samen met een aantal patiëntenverenigingen een online checklist ontwikkeld. "Het is raadzaam om eerst goed te kijken naar de eigen situatie. Een diabetespatiënt heeft andere zorgwensen en een ander verzekeringspakket nodig dan iemand die één keer per jaar naar de tandarts of huisarts gaat", aldus Wilna Wind.

De checklist geeft advies op maat en uitleg over afspraken die verzekeraars kunnen maken met zorgverleners of leveranciers. Ook staat vermeld wat voor hulpmiddelen door de basisverzekering vergoed worden en voor welke zorg een aanvullende verzekering nuttig is. Ook het verschil tussen een naturapolis, een restitutiepolis en een combinatiepolis wordt verduidelijkt.

> Kijk hier voor het onderzoeksrapport van TNS NIPO

> Kijk hier voor de Checklist Zorgverzekeringen of klik op het plaatje

> Kijk hier voor het Zorgzine over Zorgverzekeringen

De checklist is een initiatief van Patiëntenfederatie NPCF, Vereniging Spierziekten Nederland, De Hart&Vaatgroep, Diabetesvereniging Nederland, Longfonds, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en Zorgbelang Nederland.

> Zie ook www.npcf.nl

Patiëntenfederatie NPCF  is een samenwerkingsverband van patiënten- en consumentenorganisaties die zich sterk maken voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst.

Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!